Sadržaj

17. 11. 2021.

Mjesec hrvatske knjige: 3. a – razred koji najviše čita!

Mjesec hrvatske knjige: 3. a – razred koji najviše čita!

U 2021. godini, godini čitanja, u mjesecu studenom u kojem obilježavamo dane knjiga, knjižnica i čitanja, predstavljamo vam 3. a razred – razred koji najviše čita!

Učenici nižih razreda redovito s učiteljicama posjećuju školsku knjižnicu, sudjeluju u radionicama i pričaonicama te imaju priliku posuditi knjige prema vlastitom izboru.

Neki vole čitati više, neki manje, no – evo jednog neobičnog primjera razreda u kojem bez iznimke, kažu, vole čitati – svi. Vjerujemo da se neka dobra kemija dogodila između školske knjižnice, knjiga i 3. a razreda, jer su – ludi za čitanjem!

Svaki tjedan pod boravkom, uz učiteljicu Ninu Marčetić cijeli razred dolazi posuditi novu knjigu koju će pročitati i redovito svi učenici u razredu s oduševljenjem izvještavaju o pročitanom, posuđuju novu knjigu, savjetuju jedni druge, izmjenjuju iskustva s knjigama. U žaru rasprave, vrijedni čitači se znaju i oštro dograbiti oko knjige koju žele posuditi, no kada doslovno svi, do zadnjeg učenika u razredu odaberu svoju knjigu – u knjižnici nastane tajac jer svi – čitaju.

Termin za posjet knjižnici obično im bude prekratak, pa nastavljaju čitati i po hodnicima na putu do učionice (uzalud ih nekad učiteljica opominje da gledaju kuda idu, kad je s priče teško skinuti pogled).

Svaki kutak škole pokazao im se kao zanimljivo mjesto za pročitati još koju stranicu. Kada dođu u razred, ne treba im uputa – pronalaze svoj ugodni kutak za čitanje i nastavljaju gdje su stali.

I do idućeg tjedna, kada je novi posjet knjižnici, većina učenika 3. a razreda već će pročitati svoju knjigu i s nestrpljenjem iščekivati novu.

Nekako nam se čini da oni pritom i ne razmišljaju o svemu onome za što je čitanje dobro: razvijanju kognitivnih vještina, pamćenja, kreativnosti, mašte, kritičkog mišljenja. Njima je to jednostavno – super!

Pa ako se neki razred želi s njima takmičiti u čitanju, vjerujemo da će rado prihvatiti izazov. Pokušajte ih dostići!

 

Prečice