Sadržaj

22. 11. 2021.

Pamćenje

Pamćenje

... je dnevnik koji svi nosimo sa sobom (Oscar Wilde).

Pamćenje je ono što nas određuje, daje nam uporište i usmjerava nas. Ono je preduvjet našeg identiteta i ima važnu ulogu u svim područjima našeg života. Može nam dati uvid u ono što smo bili i utječe na ono što želimo postati. Pamćenje je temelj ljubavi, prijateljstva, razmišljanja, učenja i stvaranja. 

Što god odlučili učiniti potrebno nam je pamćenje kako bismo to ostvarili. Svi ga koristimo svakodnevno u raznim situacijama: čitanju, pisanju, organizaciji, praćenju razgovora, rješavanju različitih zadataka ili dok slijedimo upute u više koraka.

Koje vrste pamćenja postoje, kako su međusobno usklađene te kako pamćenje možemo poboljšati istražite u interaktivnom sadržaju Kako radi pamćenje? 

U vrijeme kada ljudi nisu imali internet, e-mail i podsjetnike na  mobitelima, morali su sve pamtiti. Tako su se kroz stoljeća  još od antičkih vremena  razvijale tehnike pamćenja, tzv. mnemotehnike. Sama riječ mnemotehnika, dolazi od grčkog imena Mnemozina.  

Mnemozina  je bila jedna od  Zeusovih žena,  majka devet muza i upravo je ona predstavljala sposobnost pamćenja.

Tijekom 20. stoljeća mnemotehnike su ponovno privukle pozornost kao sredstvo za poboljšanje učenja i pamćenja. Istraživanja su pokazala da pomoću mnemotehnika možemo znatno poboljšati svoje pamćenje. Za sadržaje koje nam je teško učiniti smislenim ili povezati s već poznatim sadržajem, dobro je  koristiti mnemotehnike, a kako to učiniti istražite u interaktivnom sadržaju Majka devet muza.

U Impresumu Kako radi pamćenje i Majka devet muza možete naći imena urednika, autora i suradnika koji su doprinijeli izradi ovih interaktivnih sadržaja te scenarija poučavanja čiji su sastavni dio.

Izvor fotografije Pixaby.

Prečice