Sadržaj

2. 5. 2023.

Projekt u produženom boravku - izrada nevenove masti

Projekt u produženom boravku - izrada nevenove masti

Naša priča s nevenom započela je prošli tjedan u školskom dvorištu kada je nekolicina učenika u cvjetnjaku primijetila narančaste cvjetove kojih do nedavno nije bilo. Znatiželjni kakvi jesu, učenici su ih  promatrali, a zatim krenuli s pitanjima - Učiteljice, kakvi su ovo cvjetovi? Čemu služe? Možemo li ih jesti?

Dok sam redom odgovarala na postavljena pitanja, sjetila sam se kreme koja je u kućanstvu moje bake uvijek imala posebno mjesto. Jedan od učenika je već pri samom spomenu imena ovog narančastog cvijeta uzviknuo: „Moja baka od toga radi ulje za masažu!“ Tom rečenicom stvorila se ideja za izradu nevenove kreme u 2.a razredu.

Učenici su ozbiljno prionuli poslu. Najprije su iz školskoga cvjetnjaka odrezali nekoliko cvjetova, a zatim se uputili u učionicu gdje su pažljivo pripremili sve što je bilo potrebno za izradu kreme. Prije same izrade morali smo definirati mjere opreza kako bismo izbjegli moguće neželjene ozljede. Učenici su se tijekom pripreme potrebnih materijala po prvi puta susreli i sa svinjskom mašću za koju su se usuglasili da je „fuj“. Nakon što su „preživjeli“ mirise topljenja svinjske masti, s radošću su krenuli ubacivati cvjetove nevena, komentirajući pritom kako su se cvjetovi stisnuli i potamnili.

Učenici su se složili da im je najteže bilo prilikom izlijevanja kreme kroz ljevak u malene posudice jer je to zahtijevalo najviše koncentracije. Kremu smo stavili na hlađenje te se odlučili izraditi i naljepnicu za kutijicu.

Ovim malim projektom „Nevenova krema za kožu bez problema“ osvijestili smo važnost zaštite kože te naučili kako iz običnih namirnica možemo izraditi vrlo korisne svakodnevne potrepštine.

Prečice