Sadržaj

27. 3. 2019.

Istraživački rad: Svadbeni običaji nekad i danas

Istraživački rad: Svadbeni običaji nekad i danas

Na satu latinskog smo naučili da gotovo i nema teme iz svakodnevnog života za koju ne možemo pronaći poveznicu u starom Rimu.

Tako smo ovaj put krenuli u istraživanje odnosa suvremenog vjenčanja i braka te njihovih sličnosti i razlika s brakovima i ceremonijom vjenčanja u starom Rimu.

Iako se na prvi pogled čini da  se tu nema puno za reći, kad je istraživanje krenulo, dobre ideje samo su iskakale. Svatko je od nas barem jednom prisustvovao svadbi i doživio je kao mješavinu nekih starih običaja i suvremenog života.

Spomenuti ću samo neke zanimljivosti svadbenih običaja u starom Rimu.

Pravo sklapanja braka tzv. Conubium  bio je rezerviran samo za rimsku aristokraciju. Robovi nisu smjeli stupiti u brak. Brak je  među bogatijima bio stvar dogovora očeva. Ceremonije vjenčanja su bile različite, ali  ipak s nešto više simbolike nego danas. Svidjela mi se rečenica koju sam pronašla u jednom članku, a koja navodi zavjet koji mladenka izgovara, dok se oboje mladenaca  drže za ruke: „Ubi tu Gaius, ego Gaia” ili „Gdje si ti muž, ja sam žena“. Meni je to zvučalo kao: „Gdje si ti Romeo, ja sam Julija.“

Malo me iznenadilo kada sam saznala da su rimske djevojčice moje dobi mogle stupiti u brak. To je u našem društvu prilično nezamislivo, zar ne? Dan prije vjenčanja zaručnice žrtvuju svoje lutke Larima, bogovima kućnog ognjišta.

Ono što mi se svidjelo su moda i frizure mladenki.

Što se slavlja tiče slična su današnjim, iako bi nam njihova glazba vjerojatno bila čudna i ne baš tako plesna. Rimljani su imali i boga vjenčanja kojeg su zvali Himenej.

Zanimljivo je bilo proviriti u prošlost i usporediti običaje.

Ne znam što će biti naš sljedeći projekt, ali ne sumnjam da će Rimljani i Latini imati nešto za reći i na tu temu.

Vale (doviđenja).

 

Helena R. 6.a

Prečice