Sadržaj

21. 5. 2019.

Colonia Iulia Iader

Colonia Iulia Iader

Zadar. Jedno od najprepoznatljivijih i najomiljenijih mjesta za ljetovanje. Mnogo toga je zabavno u Zadru, no, nas ljubitelje latinskog ne zanimaju današnje poznate znamenitosti ovog grada, već nas zanimaju one koje su nam ostavili Rimljani.

Svake godine Institut za klasične jezike i antičku civilizaciju Latina e Graeca održava seminar u nekom gradu u Hrvatskoj. Ove godine na red je došao i Zadar s temom rimskih žena.

Upoznali smo temu uz niz lektorata, radionica i predavanja, ali i zabave! Pridružili su nam se drugi učenici sedmih i osmih razreda te učenici prvog razreda klasične gimnazije.

Svi su se zadatci obavljali u grupama i svi smo mogli međusobno se upoznati, pa sam se u Zagreb vratila bogatija za par prijatelja. Tema ovogodišnjeg seminara mi se jako svidjela. 

Kroz sva predavanja i lektorate smo dobili uvid u tijek života jedne Rimljanke, ana likovnim radionicama smo to i oživjeli izradom odjeće, obuće, igračaka i kozmetike tog doba.

Prvi smo dan posjetili sve znamenitosti grada koje su nam Rimljani ostavili: Crkvu sv. Donata, Forum i dr., te smo naučili da su Rimljani Zadar kao svoju koloniju izabrali jer ga je bilo lako braniti i s mora i s kopna. U muzeju antičkog stakla smo vidjeli dasu Rimljani izrađivali staklene posude, te za što su im sve služile. 

Uz Zadar, dobili smo priliku posjetiti otok Ugljan te vidjeti ostatke vile Rustice.

 

Paula S., 7. b

Prečice