Sadržaj

21. 10. 2019.

Seminar za klasične jezike u Puli, 9. 10. - 12. 10. 2019.

Seminar za klasične jezike u Puli,  9. 10. - 12. 10. 2019.

Naša škola već tradicionalno sudjeluje na seminarima za klasične jezike diljem Hrvatske pod pokroviteljstvom Instituta za klasične jezike. Ove godine jesenski seminar je po prvi put organiziran u Puli. Na seminaru su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola.

Uz mnoštvo edukativnnh radionica preostalo nam je i vremena za zabavu. Obišli smo sve poznate antičke lokalitete (Amfiteatar, Dvojna vrata, Malo rimsko kazalište Augustov hram, Herkulova vrata...) te manje poznat arheološki lokalitet iz II. stoljeća koji je bio kraljevsko središte Histra, Nezakcij.

Kao putokaz u traženju lokaliteta koristile su nam zagonetke na latinskom i hrvatskom jeziku. Na taj smo način upoznali Pulu i sve njezine ljepote koje smo predstavili kroz radionice pisanja i scenskih adaptacija zamišljenih igrokaza. Da ne bi ispalo da smo se samo zabavljali, prevodili smo antičke tekstove na latinskom i grčkom jeziku koji spominju Istru i sva njena bogatstva, istina, na plaži.

Nama, učenicima, odlazak u Pulu bio je dobrodošao odmor od školskih obveza i prilika da naučimo nešto izvan učionice. Također, dobili smo priliku upoznati druge učenike sa sličnim interesima i družiti se u opuštenijoj atmosferi.

Osim proširenja vokabulara, produbljivanja znanja sintakse i opće kulture, učenje klasičnih jezika pruža nam priliku i za ovakva iskustva.

Prečice