Sadržaj

24. 2. 2021.

Raft metoda pisanja- Pirova pobjeda

Raft metoda pisanja- Pirova pobjeda

Metodom RAFT određuju se četiri glavna aspekta pisanog rada: uloga pisca,  publika kojoj se obraćamo, tekstualni oblik u kojem pišemo te tema o kojoj pišemo. Sljedeća pitanja mogu ti biti od pomoći pri planiranju tvog pisanog rada:  

 

R ( role)-uloga

A ( audience)- publika

F ( format)- vrsta

T ( topic)- tema

 

Učenici 8.- ih razreda su na satu latinskog jezika dobili zadatak napisati poticajan govor epirskog kralja Pira svojim vojnicima, nakon bitke u kojoj su pobijedili, no s velikim gubitcima. Neki od nas su odabrali formu epa, neki ode, no svima nam je cilj bio isti. Željeli smo ohrabriti vojsku za daljnje pobjede i napredak. Čini mi se da je profesorica na taj način željela i nas potaknuti da se nakon poraza uzdignemo i izađemo jači, posebno ako je to loša ocjena iz testa...

Hm, što je dobra motivacija.. Zadatak je napisati poticajan govor epirskog kralja Pira vojnicima koji su izgubili bitku. Inače, mislim da je pisanje govora teško i zahtjevno, a pogotovo nakon izgubljene bitke. Isto tako, mislim da govori nikada ne smiju biti predugi, jer postaju dosadni. Osobito to vrijedi za govore nakon bitke kada su vojnici već umorni, iscrpljeni i ranjeni.  

Epirski kralj Pir poznat je po brojnim vojnim pohodima u Italiji i Makedoniji, ali je poznatiji po frazi „Pirova pobjeda“. Pirova pobjeda znači pobjedu koja to nije, jer je gubitak uzrokovan tom pobjedom prevelik. Gubitak je, zapravo, jednak dobitku. To je pobjeda koja se samo tako zove i ništa više od toga. 

U svakom slučaju, bio je ovo dosta zahtjevan zadatak, ali, kad smo svi jedni drugima pročitali, nevjerojatno je koliko smo ga super napravili. Vidi se koliko smo različiti, koja pisana forma nam je najdraža i kako smo dobri motivatori. Pisanje samog rada je bilo zabavno,no istraživanje o Piru je bilo sjajno. U ovom projektu smo doživjeli pravu pobjedu- VICORIA, pobjedili smo sami sebe, a ne Pirovu pobjedu jer mi niša nismo izgubili, samo smo mnogo toga dobili.

 

Tomislav M.Č.S., 8b

 

Pirova pobjeda - radovi

Prečice