Sadržaj

10. 6. 2021.

Eratostenov eksperiment u Gupcu

Eratostenov eksperiment u Gupcu

U Eratostenovom eksperimentu sudjeluje 105 zemalja diljem svijeta,  5877 škola diljem svijeta, 35913 učenika i 2507 učitelja. I ove godine je Osnovna škola Matije Gupca sudjelovala u svjetskom eksperimentu.

Cilj ovog eksperimenta je odrediti opseg Zemlje prema uzoru na eksperiment koji je Eratosten  proveo još u trećem stoljeću prije Krista, o čemu su nam kratko predavanje održali učenici kojima je grčki izborni predmet u školi. Predavanje je bilo jako korisno jer nam je dalo smjernice za naš daljnji rad.

Učenici su pod vodstvom učitelja trebali izmjeriti duljinu štapa (koja je trebala biti duljine 1 m) te izmjeriti sjenu štapa u točno određeno vrijeme. Točno određeno vrijeme ove godine je bilo 12 sati, 2 min i 59 s. Podijeli smo se u timove kako bismo svi mogli sudjelovati. Kako bi rezultati bili što bolji, mjerenje duljine sjene se vrši pet puta te se određuje srednja vrijednost. Nakon odrađenog mjerenja razmjenjuju se podaci  s ostalim školama kako bi se odredio opseg Zemlje.

Ove godine nismo imali sreće jer Sunce je sjalo do 11:50, a kada smo trebali izvršiti mjerenje – oblak je prekrio Sunce.

Nadamo se da ćemo dogodine imati više sreće. Najvažnije je što smo se družili u opuštenoj atmosferi i još k tome ponešto i naučili. Spojili smo fiziku i grčki, a za nas je i to već veliki uspjeh.

Učenici i učenice sedmih razreda

(prof. Nikolina Katulić i prof. Filomena Marija Grgurin)

Prečice