Sadržaj

16. 6. 2021.

Funkcioniranje znanosti - Malim koracima prema nasljeđu Nikole Tesle

Funkcioniranje znanosti - Malim koracima prema nasljeđu Nikole Tesle

Mnogi uređaji današnjice rade na principu elektromagnetske indukcije, poput generatora i detektora metala. Danski fizičar Oersted je 1820. godine otkrio kako vodičem kojim teče struja stvarati oko sebe magnetsko polje.

Nekoliko godina kasnije je engleski fizičar Michel Faraday odgovorio na pitanje kako se pomoću magneta i zavojnice može stvoriti električna struja. Kako bi se ovaj apstraktna pojava približila učenicima, dobili su zadatak da sami pokušaju dobiti inducirani napon i ako je strujni krug zatvoren, induciranu struju.

Učenici su se tijekom izrade eksperimenta, svoj prvog vlastitog fizikalnog projekta, upoznali s različitim znanstvenim metodama. Također, učenici su dobili dojam kako funkcionira znanost i kako određeno istraživanje izgleda. Učenici su u projektu trebali mijenjati jedan po jedan dio, odnosno napraviti samo jednu preinaku u postavu i pogledati kako ta preinaka utječe na rezultat. Rijetko se događa da eksperiment uspije iz prve te je zato jako bitna kontrola varijabli i malim koracima ići prema uspjehu. Vidjeli su kako male sitnice, naoko zanemarive, mogu jako utjecati na rezultat eksperimenta. Bitan je trud, a rezultat dođe kad-tad.

Učenici su bili izuzetno kreativni kao što se može vidjeti na slikama i videima.  Određeni učenici su bili jako zainteresirani za ovu temu te su odabrali izazovni projekt. Njihove snimke pokusa možete također vidjeti.

Ovo otkriće pomoglo je i Nikoli Tesli da osmisli i uvede u svakodnevni život izmjeničnu struju o kojoj ovisimo svaki dan.

Bravo, učenici i učenice!

Filomena Marija Grgurin

 

Video 1:

 

Video 2:

 

Video 3:

 

Video 4:

 

 

Prečice