Sadržaj

2. 11. 2021.

Motivacija (za učenje) - 2. dio

Motivacija (za učenje) - 2. dio

Utjecaj ekrana na motivaciju

Poštovani roditelji, cijenjeni učitelji,

koliko često vam se događa da ne želite ići na posao ili vaše dijete, odnosno učenik - odbija odlazak u školu? Nakon ugodno provedene večeri ili opuštajućeg vikenda najradije biste ostali u krevetu i prespavali dan.

Zašto se to događa?
Dopamin je jedan od glavnih neuroprijenosnika u mozgu te ima brojne uloge u našem organizmu među kojima su dobro raspoloženje, kvalitetan san, uzbuđenost, ali i ono izdajničko crvenilo i nervoza kad je u istoj prostoriji prisutna osoba koja nam se sviđa...

Radi svojih svojstava dopamin utječe na našu svakodnevnicu.
Normalna razina dopamina pomaže nam u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti, omogućuje osjećaj sreće, lakše učenje i pamćenje te kvalitetnu koncentraciju. Bez dopamina ne bismo imali motivaciju za ispunjavanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva. 

Zahvaljujući modernom načinu života ispunjenom tehnologijom i zabavom naš mozak se neprestano stimulira. 
Možda ste već primijetili kako je odraslima teško zanemariti poruke i notifikacije koje nas obavještavaju čim netko od naših pratitelja objavi nešto na društvenim mrežama ili reagira na neku našu objavu? 

Nekoliko je dodatnih razloga zbog kojih je djeci i mladima još i teže:

  1. Razvoj centralnog živčanog sustava - mozak se ne razvija odjednom, njegov razvoj odvija se u fazama tijekom djetinjstva i adolescencije, sve do 25. godine. Jedna od zadnjih regija mozga koja sazrijeva je prednji čeoni režanj. Ovo je posebno važno istaknuti  jer je upravo taj dio mozga zadužen za kognitivne funkcije poput planiranja, donošenja strategija, organiziranja, upravljanja pažnjom, samokontrole i predviđanja posljedica.
  2. Velik dio socijalizacije mladih danas se događa putem ekrana, posebno u razdoblju adolescencije, kada su ključni razvojni ciljevi oblikovanje vlastitog identiteta odvojenog od roditelja te davanje prednosti prijateljstvima s vršnjacima.

Više informacija o utjecaju moderne tehnologije odnosno ekrana kojima smo svakodnevno izloženi na razinu dopamina i  motivaciju ljudi istražite u interaktivnom sadržaju Fitness za mozak.

Izradi ovog interaktivnog sadržaja doprinijeli su: https://bit.ly/2ZDTBnd

Natalia Dujić, psihologinja

Prečice