Sadržaj

3. 2. 2022.

Emocije moga kvarta

Emocije moga kvarta

Kada bi ulice progovorile o emocijama

Ulica Tina Srećkovića, Ulica ljutih automobila, Inspirirana ulica Davorina Bazjanca, Ulica Ludog Papa, Ulica Grge Zanimljivog samo su neki od naziva koje su ulice zagrebačkog kvarta Knežije poprimile tijekom ovog tjedna, ako ne u stvarnosti, barem u mašti i na prikazu kvarta kojeg su izradili učenici 4.b razrednog odjela povodom obilježavanja Dana škole.

Budući da su većina učenika žitelji spomenutog kvarta te da se u njemu nalazi i naša škola, projekt pod nazivom „Emocije moga kvarta“ pokazao se kao prikladna ideja za poticanje osobnog i emocionalnog razvoja učenika. Cilj projekta je bio upoznavanje s ulicama Knežije, ali uz obraćanje pozornosti na prostorne specifičnosti ulice te doživljaje koje pojedine ulice izazivaju kod učenika.

U suradnji s učiteljicom Boženom Katalinić Cindrić svakom učeniku je dodijeljena jedna ulica na Knežiji uz uputu, odnosno zadatak da tijekom tekućeg tjedna prošetaju ulicom i obrate pozornost na zgrade, kuće, uslužne objekte, parkove, igrališta te naprave plakat/umnu mapu/prikaz ulice na način da objasne ime ulice i značenje, prostorna obilježja i sadržaje unutar ulice, zanimljivosti o ulici te doživljaj ulice.

S učenicima je potom provedena radionica pod istoimenim nazivom projekta „Emocije moga kvarta”.

U uvodnom dijelu, učenicima je izložena definicija emocija i ključne komponente, provedena je interaktivna aktivnost brainstorminga o emocijama koje poznaju te im je prikazan, podijeljen i objašnjen spektar emocija. U ugodnoj grupnoj atmosferi vodila se i diskusija o važnosti emocija u kontekstu svakodnevnog života. Nakon toga, svaki učenik je izložio svoj rad, odnosno preuzeo ulogu malog učitelja i podijelio s ostatkom učenika informacije koje je istražio o ulici i o svom dojmu ulice. Na kraju je predstavljena ulica Davorina Bazjanca u kojoj se nalazi i naša škola s osobitom osvrtom na njegov život, specifičnosti same ulice i dojam koji ulica ostavlja.

Nakon što su vježbali svoje prezentacijske vještine, učenicima je zadan još jedan zadatak, da koristeći ranije prikazani i dobiveni spektar emocija smisle nove nazive ulica na temelju informacija i dojma kojeg su stekli šetajući i istražujući ulice. U osmišljavanju novih naziva učenici su bili vrlo kreativni, tako je Zagrebačka avenija postala Bučna ulica, Selska cesta Ulica ljutih automobila, Albaharijeva ulica Ulica uzbuđenih ustanova i mnoge druge.

Svaki od učenika je potom upario novoosmišljeni naziv ulice s bojom te su zajedničkim snagama izradilii kartu Knežije koja je na taj način progovorila o svojim emocijama.

Ivona Vrekalić, socijalna pedagoginja

Prečice