Sadržaj

13. 7. 2022.

Školski projekt "Frida for freedom"

Školski projekt

U ovogodišnjem školskom projektu pod nazivom "Frida for freedom"  bili su uključeni učenici viših razreda međunarodnog IB programa i nacionalnog programa OŠ Matije Gupca. Projekt se razvijao tijekom školske godine 2021./2022. najvećim dijelom na redovnoj nastavi likovne kulture (IB program, učiteljica Ivana Devernay Cimić), djelomično na redovnoj nastavi drame (IB, učiteljica Barbara Čičmak) i na izvannastavnoj aktivnosti hrvatskog jezika (nacionalni program, učiteljica Ivana Brkić).

Većina nastavnih aktivnosti provedena je tijekom drugog polugodišta. U proljeće 2022. glavno predvorje naše škole je "prštalo" porukama mira, tolerancije, slobode i ljubavi kroz likovne i vizualne radove učenika. Cilj projekta "Frida for freedom" bio je poučiti i osvijestiti učenike na koji način kulturno, umjetničko i društveno nasljeđe, te psihofizičke sposobnosti grade osobni identitet pojedinca, na primjeru života i djela žena umjetnica (Frida Kahlo, Slava Raškaj i Marija Jurić Zagorka).

Također, cilj je u konačnici podrazumijevao stvaranje vlastitih likovnih i vizualno medijskih radova na temu Umjetnost i identitet. Okosnica cijelog projekta je lik i djelo Fride Kahlo, a light motiv je upravo njena cvjetna kruna koja je na simboličkoj razini poveznica između različitih kultura i naroda. Cvjetna kruna dio je meksičke, ukrajinske i hrvatske narodne nošnje što se u ovom projektu prožima i ujedinjuje kao etno motiv koji nas povezuje u različitosti. Kroz scenarij raznovrsnih aktivnosti učenike se poticalo na razvoj multikulturalne kompetencije kao sposobnosti razumijevanja, uvažavanja i interakcije s ljudima iz drugih kultura i sustava vrijednosti; njegovala se i učila tolerancija, prihvaćanje različitosti te rodna jednakost.

Učenici su se na nastavi likovne kulture upoznali sa životom i radom dvaju umjetnica, Fride Kahlo i Slave Raškaj, analizirali su njihova umjetnička djela kroz aspekte kulturne i umjetničke baštine, društvene angažiranosti, feminizma i invaliditeta. Učenici su imali zadatak usporediti život i umjetnička djela dvaju umjetnica, definirati njihove sličnosti i razlike te uzročno - posljedične veze. Također, analizirali su meksičku i hrvatsku etnografsku baštinu - cvjetnu krunu dovodeći ju u vezu s ukrajinskom etno baštinom (zbog aktualnih ratnih događanja), stavljajući tako fokus na interkulturalnost, solidarnost, empatiju i suosjećanje za potrebite. Likovni zadatak je bio oblikovati upravo cvjetnu krunu (kao simbol života, radosti i slobode), ali i trnovu krunu - Fridinu "ogrlicu" (kao simbola boli, patnje i nemoći). Poznate citate Fride Kahlo koji promiču slobodu, snagu, nadu i ljubav, učenici su uobličili na nastavi drame, interpretirajući ih kroz kratke kostimirane  skečeve. U zagrebačkom Gradskom kazalištu Žar ptica učenici su pogledali predstavu 'Mala Frida', autorski projekt inspiriran djetinjstvom meksičke slikarice i jedne od najfascinantnijih umjetnica 20. stoljeća.


Na izvannastavnoj aktivnosti hrvatskog jezika učenice petih razreda su izabrale prezentirati život i djelo Marije Jurić Zagorke (žene koja je uzor mnogim ženama po pitanju izgradnje osobnog identiteta, emancipacije i položaja žena u društvu i sl.). Osim što su napisale scenarij, učenice su snimile i film o Mariji Jurić Zagorki – istaknutoj hrvatskoj novinarki i književnici.

Učenici su kroz projektne aktivnosti istraživali i kritički promišljali, analizirali likovna djela i vizualne pojave, stvarali prava mala likovno - umjetnička djela, čitali književna djela, pisali scenarije, glumili, snimali i kreativno se izražavali koristeći digitalne alate i programe. Time su razvijali vizualne, jezične, digitalne i socijalne/multikulturalne kompetencije te stekli vještine za aktivno sudjelovanje u suvremenom životu.

Rezultate našeg školskog projekta možete pogledati u foto galeriji.

Film o Mariji Jurić Zagorki:

Ivana Devernay Cimić, prof.

voditeljica školskog projekta "Frida for freedom"

Prečice