Sadržaj

13. 11. 2022.

Sudimo li knjige prema koricama? Promišljanja jedne čitateljice

Sudimo li knjige prema koricama?  Promišljanja jedne čitateljice

Predstavljamo vam Miju K., najčitateljicu Mjeseca hrvatske knjige u knjižnici OŠ Matije Gupca.


Usprkos sve uvrježenijem mišljenju da današnji učenici jako malo čitaju, naše knjižničarske statistike ne kažu tako. Za generaciju koja je bombardirana sadržajima sa svih vrsta digitalnih medija, još je uvijek začudno velik broj onih koji su ostali vjerni glatkom papiru pod prstima i čitanju uz okretanje stranica. Mirisu knjige. Toplini knjižnice.

Učenici možda, već po inerciji ne vole lektire, ali još uvijek čitaju. Možda baš zato što u knjigama nalaze bijeg od užurbanog digitalnog vremena i prebrzih, trivijalnih sadržaja.

Vjerujte mi, čitatelji se još ne daju! I – cool je biti onaj koji čita knjige.

Zato vam predstavljamo učenicu 6. razreda Miju K., redovitu gošću školske knjižnice, oštru književnu kritičarku i osobu s najviše posuđenih (pročitanih) knjiga u ovom polugodištu.

Njezino promišljanje o knjigama i čitanju možete upoznati kroz kratak intervju, a kroz esej „Sudimo li knjigu prema koricama“ navest će nas na promišljanje o čestoj boljki današnje virtualne generacije – donošenju sudova na temelju prvog, površnog dojma.

Irena Šafarik, školska knjižničarka


Brzi intervju s Mijom:

1. Što su za tebe knjige?

  • Meni su knjige zabava, a  ponekad i način za zaboravim na loše stvare koje se dogode.

2. Koliko knjiga pročitaš mjesečno?

  • To ovisi o puno stvari poput škole i mojih obaveza,  pa je često broj puno drugačiji svaki mjesec. Evo, prošli mjesec sam pročitala 8 knjiga.

3. Usporedi čitanje papirnatih knjiga sa čitanjem digitalnih tekstova.

  • Digitalni tekstovi te (najčešće) upute o svijetu i događanjima u njemu, a knjige uče raznim lekcijama, snalaženju u situacijama i o drugim ljudima i njihovim životima. (Znam da to mogu i digitalni tekstovi, ali mislim da knjige to bolje dočaravaju.)

4. Čitanje te čini...

  • Pametnijim, mirnijim? I jako poboljšava snalaženje sa stranim jezicima.

5. Omiljena knjiga?

  • Nemam omiljenu knjigu jer ih je puno, no jako mi se svidjela knjiga koju sam nedavno pročitala: The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time, britsnakog pisca Marka Haddona.

6. Da si pisac, o čemu bi pisala?

  • Vjerojatno znanstvenu fantastiku ili romane, ali s perspektivama više/svih likova, pošto su mi takve vrste knjiga najdraže.


Sudimo li knjigu prema koricama? – Promišljanja jedne čitateljice

Vjerojatno smo čuli izreku „Ne sudi knjigu po koricama“. No, isto tako je vjerojatno da to svi mi radimo.

U pravome životu, s ljudima, ali i doslovno, s knjigama. Vjerujem da svi razumijemo što ta izreka znači – da ne sudimo nekoga ili nešto prema vanjskom izgledu, ili u našem slučaju, prema koricama.

Svi nam govore da to ne radimo, ali suđenje knjiga prema koricama može biti i dobra stvar. Kako? Po koricama često možemo vidjeti je li to tip ili žanr knjige koji smo tražili, tj. željeli.

No, kao i druge stvari na ovome svijetu ima i lošu stranu. Knjiga može imati osrednji i nezanimljiv naziv ili korice, a u isto vrijeme može biti najbolja knjiga koju ćete ikad pročitati. Zato što se ljudi oslanjaju na prvi pogled, dogodit će se da ne kupite ili ne posudite neku knjigu samo zbog lošijeg izgleda.

Kao što je bilo rečeno u početku, ova izreka se može primjeniti na pravi život. Ne bismo trebali suditi osobu prema izgledu, ali kao i s knjigama, prvi dojam često je teško izmijeniti.  Na primjer: vidimo osobu koja nam se ne svidi na prvi pogled, zanemarimo je, a možda nam je upravo ona mogla postati najbolji prijatelj ili prijateljica koje smo ikad imali.

Iznimno je teško ne suditi knjigu prema koricama, ali trebamo naučiti ne biti površan.

I za kraj, evo primjera.  Posjedujem knjigu Silmarillion, J. R. R. Tolkiena. To je izdanje kojemu su korice obojene plavom bojom i ništa više, nema ukrasa niti dekoracija. Moja prijateljica ima izdanje iste te knjige, kojem su korice također plave, ali ima prekrasne ukrase, udubljenja i izbočine na mjestu naslova i na nekim ilustracijama, kako bi se istakle.

Pokazala sam obje knjige mojim prijateljima, naravno, odabrali su knjigu moje prijateljice.

To je samo jedan od dokaza da sudimo knjigu po koricama.

Nadam se da sam vam barem malo približila ovu izreku i potaknula vas na razmišljanje o njoj.

Mia K., 6. c

Prečice