Sadržaj

15. 2. 2023.

Gupčeve socijalne vještine

Gupčeve socijalne vještine

Tijekom mjeseca siječnja, mjeseca u kojemu obilježavamo Dan škole, učenici su se na različite načine upoznavali s likom i djelom Matije Gupca i pozornicom njegova života - Seljačkom bunom. Osim učenja o njegovom djetinjstvu, odrastanju, obrazovanju, obitelji, zaposlenju, učenici su promišljali i o Gupčevim socijalnim vještinama. Preventivni program usmjeren na razvoj socijalnih vještina učenika 4. razreda tako je povezan s manifestacijom obilježavanja Dana škole.

Na početku su se učenici upoznavali sa životom Matije Gupca, odnosno informacijama o tome gdje je rođen, u kakvoj je obitelji odrastao, kakav stupanj obrazovanja je imao i sl. Učili su i o kontekstu vremena u kojem je živio, društvenim podjelama koje su vladale, kao i uređenju tadašnje države. Sve navedeno važno je u slagalici slike o pozadini pokretanja Seljače bune.

Osim sociodemografskih obilježja, s učenicima su se provodile radionice u kojem su učili, vježbali i na taj način razvijali vlastite socijalne vještine, specifičnije vještine samokontrole, asertivnosti, empatije i suradnje. Osim vlastitog treninga, navedene vještine su stavljene u kontekst lika i djela Matije Gupca i Seljačke bune gdje su učenici promišljali o tome jesu li navedene vještine bila razvijene i kod Matije Gupca. Kakva je bila njegova samokontrola? Je li u pregovorima s Franjom Tahyjem koristio vještinu asertivnosti? Koliko su seljaci međusobno empatizirali? Kako je izgledala suradnja u zalaganju za svoja prava? - samo su neka od pitanja o kojima se diskutiralo s učenicima.

Učenici su odgovore na ova pitanja i svoje ideje o ovim vještinama u okviru Seljačke bune pretočili i u kreativne radove, što je sve zajedno objedinjeno u digitalnoj knjizi pod nazivom Gupčeve socijalne vještine.

Ivona Vrekalić, socijalna pedagoginja

Prečice