Sadržaj

25. 1. 2023.

Neo Visan u svijetu tehnologije

Neo Visan u svijetu tehnologije

Tik Tok, Instagram, Snapchat, Whatsapp, već zastarjeli Facebook, a s druge strane PubG, Roblox, Free Fire, Fortnite samo su dio društvenih mreža i računalnih igara koje se viđaju na mobitelima, tabletima, laptopima učenika. Termini poput like, share, subscribe, ASAP isto tako su samo dio svakodnevne terminologije današnje mladeži. Generacija Z, digitalna demencija, djeca tehnologije samo su neki od naziva koji obilježavaju današnji razvoj djece i mladih. Odrastanje u svijetu suvremene tehnologije svakako donosi brojne dobiti i olakšice djeci i mladima u svakodnevnom i akademskom životu s jedne strane, međutim, s druge, predstavlja i značajan rizik za štetan utjecaj na mentalno zdravlje i akademski uspjeh te u konačnici i razvoj novih vrsta ovisnosti – ponašajnih.

Povodom obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca učenici 7. i 8. razreda bili su uključeni u program prevencije ponašajnih ovisnosti pod nazivom „Neo Visan u svijetu tehnologije”. U ciklusu radionica učenici su osvještavali svakodnevnu rutinu i vrijeme koje posvećuju pojedinim aktivnostima, s osobitim naglaskom na korištenje društvenih mreža i računalnih igrica, educirali su se o samim obilježjima ovisnosti i prepoznavali vlastite rizike za razvoj iste. Otkrivali su koji hormon je najzaslužniji za razvoj ovisnosti i iz kojeg razloga tako poticajno, nagrađujuće djeluje svaki like, komentar ili dostignuta razina u igrici. Osim biološke podloge, upoznali su se i s psihološkim potrebama u podlozi bihevioralnih ovisnosti te su prepoznavali koje potrebe oni najčešće zadovoljavaju koristeći društvene mreže.

Na razini cijele škole 25. studenog održan je prvi Dan BezVeze kada su učenici i učitelji tijekom nastavnog rada i odmora izbjegavali koristiti tehnologiju, a potencirali komunikaciju licem u lice, boravak na otvorenome i sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima. Tijekom nastave, u okviru međupredmetnih tema učenici su otkrivali povezanost i utjecaj tehnologije na pamćenje, koncentraciju i motivaciju za učenje. Tako su sedmaši na satu matematike vježbajući postotni račun i analizu podataka prikupljenih anketom preispitali vlastitu, sve prisutniju ovisnost o mobitelima i istražili raširenost iste među vršnjacima.

Kako se sve ne bi zadržalo na jednome danu, učenici, a i roditelji su potaknuti na prakticiranje dopaminskog posta (bit.ly/3BwRWwn) tijekom cijelog vikenda.

U srijedu, 8. prosinca za roditelje je organizirana tribina pod nazivom „Roditeljstvo SVezom – od kontrole do odnosa” koju je održala klinička psihologinja dr.sci. Ljiljana Muslić, voditeljica Odjela za promicanje mentalnog zdravlja Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Odaziv i sudjelovanje roditelja, unatoč kiši koja se doslovno slila na Knežiju tog poslijepodneva najbolje pokazuje aktualnost i potrebu razgovora o ovoj temi.

Ivona Vrekalić, socijalna pedagoginja i Natalia Dujić, psihologinja

Prečice