Sadržaj

2. 3. 2023.

Dan narančaste vrpce - Dan svjesnosti o samoozljeđivanju

Dan narančaste vrpce - Dan svjesnosti o samoozljeđivanju

Prvi ožujka je dan kada se u svijetu obilježava Dan svjesnosti o samoozljeđivanju - Dan narančaste vrpce, a ožujak je mjesec posvećen ovom problemu. 

Kako  bi  potakli govorenje o toj inače osjetljivoj temi, rušenje predrasuda i pogrešnih mišljenja te iskazala podrška  osobama koje se samoozlijeđuju – da nisu same i da se mogu obratiti stručnim osobama za pomoć - u našoj školi Dan narančaste vrpce obilježili smo  prigodnim aktivnostima s učenicima te multimedijalnim prezentacijama u predvorju škole.  

Učenice 7.c i MYP3 u suradnji sa psihologinjom Nataliom Dujić i knjižničarkom Mirnom Ćurković pripremile su štandove sa prigodnim materijalima za učenike, vezanim za doživljavanje emocija i emocionalnu regulaciju, vrijednosti i snage. Učenici predmetne nastave izradili su zajedničke plakate, na svoje majice i revere stavili narančaste vrpce, crtali leptire i druge „tetovaže“ po rukama. 

Podizanje svjesnosti o samoozljeđivanju iznimno je važno kako bismo mogli bolje razumjeti osobe koje se samoozljeđuju, razviti empatiju i naučiti kako razgovarati o samoozljeđivanju:

https://repo.os-mgubec.eu/dokumenti/samoozljedivanje-kako-pomoci-drugima-2-ver2--compressed-1616712562.pdf

Ovakvo ponašanje ne radi se sa suicidalnom namjerom, već s ciljem pokušaja smanjenja neugodnih emocija, međutim nakon samoozljeđivanja se ponovno javljaju neugodne emocije poput krivnje i srama, što čini jedan začarani krug.
Važno je napomenuti da je samoozljeđivanje ipak rizični faktor za suicid i da je važno odmah reagirati i potražiti pomoć.

Natalia Dujić

Prečice