Sadržaj

14. 3. 2023.

Tjedan materinskog jezika

Tjedan materinskog jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače.  Cilj je unaprjeđivanje, učenje i razvoj materinskih jezika kao i njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Budući da smo škola koju pohađa puno učenika različitih nacionalnosti, a time su i materinski jezici zastupljeni u školi brojni i raznoliki, cijeli tjedan posvećen materinskim jezicima jedva nam je bio dovoljan.

Ove godine učenici međunarodnog programa napravili su istraživanje o različitim jezicima kojima naši učenici govore u našim učionicama i otkrili da se u našoj školi govori 30 jezika: afrikanski, albanski, arapski, azerbejdžanski, kineski, hrvatski, engleski, francuski, njemački, hindi, mađarski, indonezijski, talijanski, kannada jezik, makedonski, crnogorski, perzijski, poljski, portugalski, rumunjski, ruski, srpski, slovački, španjolski, švedski, tadžički, tigrinya, turski, ukrajinski i xhosa.

Tijekom veljače održan je niz tečajeva materinskih jezika pod vodstvom učenika, gdje su učenici MYP-a podučavali svoje kolege i učitelje osnovama albanskog, arapskog, azerbajdžanskog, kineskog, mađarskog, kannada jezika, makedonskog, poljskog, srpskog, slovačkog, španjolskog, švedskog i turskog.

Poseban zadatak imala je skupina učenika koji su zanimljive  prezentacije svojeg jezika i kulture predstavili učenicima od 5. – 8. razreda nacionalnog programa, u manirima najboljih učitelja.  Bravo, Ariola, Mihaela, Diar, Federica, Hanfei, Viktoria, Szymon, Mayon, Edgar i Dominik!

I njihovi kolege učenici i učitelji s entuzijazmom su se angažirali u učenju osnovnih riječi i fraza na materinjim jezicima i otkrivanju zanimljivih činjenica o različitim zemljama i kulturama. 

Vjerujemo da su se ovakvom međurazrednom suradnjom stekla i nova prijateljstva.

Prečice