Sadržaj

24. 4. 2023.

Projekt "Kako živi Gupčeva lipa" - terenska nastava u OŠ "Matija Gubec" u Tavankutu

Projekt

U sklopu projekta „Kako živi Gupčeva lipa“ učenici naše OŠ Matije Gupca posjetili su školu – imenjakinju, OŠ "Matija Gubec" u Tavankutu u Vojvodini (Republika Srbija), koja nam je partner u ovom zanimljivom projektu.

Naših devet učenica 6. razreda u pratnji dviju učiteljica sudjelovalo je u ovoj terenskoj nastavi od 29. ožujka do 1. travnja 2023. Uz vodstvo naših domaćina, posjetili smo gradove Sombor i Suboticu, oduševili se znamenitostima – muzejima, arhitekturom i poviješću ovih gradova. Obišli smo i poznato jezero Palić i obišli tamošnji zoološki vrt.

Domaćini su nas upoznali i s miroljubivim i pitoresknim mjestom Tavankut – običajima i načinom života. Uživali smo u druženju s učenicima i učiteljima tavankutske osnovne škole, kao i prekrasnim i zanimljivim radionicama koje su nam pripremili. Pri proučavanju kromatografije lista lipe čak smo dobili i prave kemičarske kute kada smo izvodili eksperiment odvajanja klorofila, naučili smo printati list lipe na 3d printeru, testirali smo svoja osjetila na raznim zanimljivim primjerima, a sudjelovali smo i u izradi slika i pisanica od slame, tradicionalnom tehnikom specifičnom za tavankutski kraj.

Naime, Tavankut je poznat po običaju kojim se od slame izrađuju prekrasane slike, čestitke i ukrasi, pa smo imali priliku vidjeti te zaista posebne radove. Pokušali smo i sami izraditi poneki ukras od slame i zaključili da je za to potrebno puno vještine i strpljenja, ali i da je ta  tehnika drugačija od onih kojima se uobičajeno služimo.

Naravno, nije nedostajalo niti puno igre, zabave (posebno su nam se svidjele karaoke) i druženja s vršnjacima iz Tavankuta.

U povratku smo na proputovanju prema Zagrebu svratili i u lijepi slavonski grad Osijek i prošetali Trgom Ante Starčevića i Korzom do osječke konkatedrale. 

S nestrpljenjem i veseljem očekujemo uzvratni susret kada ćemo pokušati biti jednako dobri domaćini u OŠ Matije Gupca u Zagrebu, krajem svibnja.

Prečice