Sadržaj

25. 4. 2023.

Povodom "Noći knjige" održana prezentacijska debata - Trebaju li roboti čitati umjesto nas?

Povodom

Ovogodišnja tema Noći knjige, manifestacije koja se održava diljem Hrvatske, bila je povezanost umjetne inteligencije i čitanja ("Sanjaju li roboti elektroničke knjige?").

Tim povodom pripremili smo u školi prezentacijsku debatu s tezom Roboti trebaju čitati umjesto nas.

Trebaju li roboti čitati umjesto nas?

Tehnologija napreduje, postaje moćnija svake sekunde. Poslove koje su prije bili rezervirani za ljude danas obavljaju roboti. No gdje je granica tome? Roboti su iznimno sposobni, pa tako i za čitanje. Znači li to da bi oni trebali čitati umjesto nas?

Učenici 7.a razreda okupili su se u petak, 21. travnja u maloj dvorani da održe debatu pred petim razredima. Raspravljalo se na tezu: Trebaju li roboti čitati umjesto nas? Uvod u debatu održala je knjižničarka Irena Šafarik. Prije početka debate pitali smo učenike za njihovo mišljenje i svi su se složili da roboti ne bi trebali čitati.

Za vrijeme debate čuli smo puno zanimljivih argumenata s obje strane. Učenici su pažljivo i zainteresirano pratili cijelu debatu.

Glavni argument afirmacijske skupine, u kojoj su bile Katarina, Matea i Nika, je bio da bi roboti pomogli slabovidnim i disleksičnim osobama. Također su argumentirale da bi uvelike olakšali učenje novih jezika (posebno imigrantima) te da bi nam mogli čitati upute ili recepte dok mi obavljamo posao. Borna, Franko i Maks, koji su bili u negacijskoj skupini, argumentirali su da bi korištenje robota za čitanje dovelo do sužavanja našeg vokabulara te do smanjenog razvoja ljudskog mozga jer ne bismo aktivno sudjelovali u čitanju. Spomenuli su činjenicu da čitanje znatno poboljšava memoriju, pa tako i rezultate učenika na ispitima.

Nakon napete rasprave učenici su glasali koja je grupa imala uvjerljivije argumente, većina ih se odlučila za negacijsku grupu. Bez obzira na to, obje su grupe bile odlične i vrlo su dobro argumentirale stavove. Ova debata nam je pokazala da je tehnologija vrlo korisna, no da ne smijemo zaboraviti da su ljudske sposobnosti nezamjenjive.

Sonja S., 7.a

 

Prečice