Sadržaj

5. 5. 2023.

Val tragičnih događaja - Kako razgovarati s učenicima

Val  tragičnih događaja - Kako razgovarati s učenicima

Poštovani roditelji, cijenjeni kolege,

nažalost,  strahote o kojima smo slušali u stranim vijestima preselile su se u naše blisko susjedstvo  i  vijesti koje čujemo izbijaju nam tlo pod nogama.

U ovom teškom razdoblju, traženje smisla ili uzroka tragedije za neke od nas i naše djece i učenika može biti način nošenja s boli, ljutnjom, tugom i tjeskobom koju osjećamo.  Zatrpani smo brojnim vijestima i informacijama iz raznih izvora te iako je prirodno da želimo pratiti razvoj događaja, često podlegnemo dodatnom širenju straha i podijeljenosti među ljudima, a osobito se to događa djeci i mladima.

Važno je imati na umu kako širenje osjetljivih podataka o nečijem traumatskom iskustvu, bilo točnih ili netočnih, produbljuje patnju  i potpiruje  sekundarnu traumatizaciju zajednice. U ovom trenutku, suosjećanje i podrška najbolje su što možemo učiniti.  Pritisci života sve su veći, pogotovo za mlade.  Zbog lake dostupnosti medijskog sadržaja, učenici su izloženi  gomili informacija o užasima koji konstantno pogađaju svijet, onaj daleki ili bliski.

S obzirom na val tragičnih događaja u našem neposrednom susjedstvu  o kojima  slušamo/čitamo  danas svakako uzmite vremena da budete blagi i suosjećajni prema sebi i drugima, uzmite vremena za razgovor s djecom / učenicima, saslušajte djecu o njihovim strahovima te budite tu za njih.  Detaljnije smjernice za razgovor možete naći na poveznici Poliklinike za zaštitu djece i i mladih Grada Zagreba. 

O tome kako razgovarati s djecom možete pročitati i na Facebook stranici Zagrebačkog psihološkog društva. 

Svi strašni događaji o kojima čitamo ovih dana su traumatski događaji po svojoj prirodi, na sljedećoj  poveznici možete naći videozapis koji objašnjava traumu.

S obzirom na veliku količinu poluinformacija i dezinformacija  u medijima dobro je s učenicima razgovarati i o vjerodostojnosti izvora

Tragedije se ne moraju događati da bismo iz njih nešto naučili.

Briga za dobrobit zajednice odgovornost je i privilegija svakog pojedinca koji u njoj sudjeluje.

Natalia Dujić, školska psihologinja

Prečice