Sadržaj

16. 1. 2024.

Labuđe jezero P. I. Čajkovskog u HNK povodom Dana škole!

Labuđe jezero P. I. Čajkovskog u  HNK povodom Dana škole!

Poštovani kolege, učenici i roditelji,

zadovoljstvo nam je najaviti svečano obilježavanje 84. rođendana OŠ Matije Gupca.

Do sada su već sve dostupne karte za HNK rezervirane za naše djelatnike, učenike i roditelje učenika, koji će 26. siječnja imati priliku gledati izvedbu Labuđeg jezera u kojoj će nastupati zvijezde Teatro alla Scala Nicoletta Manni i Timofej Andrijashenko.

„Danas svakako najpopularniji bijeli balet na svijetu koji je postao sinonimom za klasičnu baletnu umjetnost, poslije svoje neuspjele praizvedbe 1877. u Sankt Peterburgu palo je u zaborav i postalo jednim od najvećih životnih razočarenja genijalnoga skladatelja Čajkovskoga.

Prva potpuna i spektakularna izvedba Labuđeg jezera održana je poslije autorove smrti 1895. u sanktpeterburškome Marijinskom kazalištu u slavnoj koreografiji Mariusa Petipaa i Leva Ivanova.  Poslije te izvedbe nemoguće je zamisliti bilo koju svjetsku baletnu kuću koja na svojem repertoaru nema ovu svima dobro poznatu priču o princu koji se beznadno zaljubi u začaranu princezu-labudicu i zbog te ljubavi smrtno strada. Opće je uvriježeno mišljenje kako se potreba za Labuđim jezerom pretvorila u čudesan sindrom, a pravi ga se ljubitelji baletne umjetnosti nikada ne mogu zasititi. To baletno djelo je već više od sto četrdeset godina, jedan od najtežih izazova koji se postavlja pred svaki baletni ansambl i soliste. Labuđe jezero Čajkovskoga na zagrebačkoj je sceni uprizorio svjetski proslavljen plesač i koreograf Vladimir Malakhov."

Više o baletu „Labuđe jezero“ pogledajte na poveznici: HNK – Labuđe jezero

Unaprijed se veselimo vašem dolasku!

 

 


(*fotografija i tekst o baletu preuzeti sa: 

https://www.hnk.hr/hr/balet/predstave/labu%C4%91e-jezero)

Prečice