Sadržaj

16. 10. 2018.

Dan mentalnog zdravlja

Dan mentalnog zdravlja

U srijedu, 10. listopada u školi smo obilježili međunarodni Dan mentalnog zdravlja gostovanjem predstave Dramskog studija Tirena: "U mojoj glavi"  koja je izvedena za učenike 7. i 8. razreda. 

Predstava “U mojoj glavi”  autorski je projekt nastao s ciljem pokretanja dijaloga i povećanja svijesti o opasnostima mentalnih bolesti.

Više možete saznati ovdje.

Svrha obilježavanja međunarodnog Dana mentalnog zdravlja je  podizanje svijesti o problemima vezanima za mentalno zdravlje. Svjetski dan mentalnog zdravlja svake godine stavlja naglasak na određeni problem s kojim se susreću različite populacijske skupine.

Ove godine naglasak je na mladim osobama i mentalnom zdravlju u svijetu koji se mijenja.

Kasno djetinjstvo i adolescencija  vrijeme je brojnih fizičkih i psihički promjena. To je razdoblje obilježeno razvojem stavova i mišljenja o ljudima i okolini te traženjem sebe i svojega mjesta u svijetu koji se mijenja. U sklopu ovogodišnje teme Svjetskog dana mentalnoga zdravlja naglašava se potreba za djelovanjem u svrhu zaštite i očuvanja mentalnoga zdravlja djece i mladih.

S tim ciljem u školi smo proveli različite aktivnosti. Na nastavi hrvatskog jezika učenici 7. b razreda pod vodstvom učiteljice hrvatskog jezika, prof. Mirjane Blažičko, izrađivali su slikovne  frazeološke rječnike primarnih emocija, vezano uz nastavnu cjelinu Riječ u izražavanju.

Učenici su osvjestili kako  njihov materinji jezik obiluje velikim brojem frazema koji opisuju različita emocionalna stanja, primjerice:

Srce je sišlo u pete; Ljut kao ris; Oboriti s nogu; Držati palce; Zebe ga/ju oko srca; Imati više sreće nego pameti; Osmijeh od uha do uha itd.

Na satovima razredne zajednice, učenici sudjeluju u radionicama koje provode socijalne pedagoginje  Marija Globan i Ivana Oštarijaš te psihologinja Natalia Dujić kojima je cilj:

 - osvijestiti vlastite  emocije i situacije koje ih uzrokuju,
- unaprijediti vještine izražavanja i upravljanja emocijama,
- razlikovati mentalno od fizičkog zdravlja, 
- upoznati se s načinima unaprjeđenja mentalnog zdravlja.

 U skupini  PSP-a socijalna pedagoginja Ana Mirković održala je radionice s ciljem osvješćivanja važnosti mentalnog zdravlja i predrasuda vezanih uz mentalno i emocionalno zdravlje.

Tijekom prvog polugodišta ove školske godine planiramo  provoditi  i akciju Mjerenja raspoloženja kojoj je cilj dati  povratnu  informaciju o emocionalnom stanju i raspoloženju te pružati  savjete zainteresiranim učenicima, učiteljima i roditeljima  o  načinima kako mogu poboljšati kvalitetu života.

Tekst pripremila: Natalia Dujić, prof

 Fotografije: Marko Šolić, mag.edu

Prečice