Sadržaj

5. 6. 2024.

Posjet VR kinu KEK

Posjet VR kinu KEK

Naše učenike koji su postigli zapažne rezultate na natjecanjima poveli smo u VR kino „KEK“.

Ugostio nas je naš bivši učenik, a danas poznati i uspješni putnik, putopisac i osnivač ovog jedinstvenog kina, Davor Rostuhar.

U zanimljivom predavanju saznali smo o motivaciji njegovih putovanja, kako je nastao prvi hrvatski dokumentarni VR 3D film „Lovci sakupljači“, o životu pripadnika plemena Hadza s kojima je proveo tri tjedna u Tanzaniji snimajući ih, kao i o tome koji su njegovi budući planovi.

Nakon predavanja, svi smo dobili naočale kako bismo mogli pratiti film u 3D tehnologiji i na pola sata prebacili smo se daleko od zagrebačke vreve u drugačiji,  jednostavan, fascinantan i život plemena Hadza, kako kaže autor, „posljednjih prvih ljudi na svijetu“.

VR tehnologija omogućila nam je nevjerojatno iskustvo u kojem smo imali dojam da smo upravo tamo, s lovcima – sakupljačima, sjedimo u krugu između njih i slušamo njihov predivni, kliktavi jezik i hodamo njihovim tragovima. Okretali smo se za njima kao da smo u Tanzaniji i gotovo zaboravili da sjedimo u rotirajućim foteljama sa VR naočalama na glavi.

Naravno da smo nakon filma imali pregršt pitanja za gosp. Rostuhara, na koja je on strpljivo odgovarao.

Bila je ovo prilika za drugačije učenje, način da uz pomoć tehnologije dotaknemo neki drugačiji, različit i fascinantan svijet te zahvaljujemo gosp. Rostuharu na ovom iskustvu.

Prečice