Sadržaj

7. 3. 2019.

Gimnazijalci u OŠ Matije Gupca održali prezentacijsku debatu

Gimnazijalci u OŠ Matije Gupca održali prezentacijsku debatu

Lektirna djela - čitamo ih ili samo preskačemo stranice, promišljamo o njima ili brojimo koliko je stranica ostalo do kraja?

Ima nas svakakvih, a jedno je sigurno – lektirna djela zadana su nam jednom mjesečno i uvijek imamo o njima nešto reći.

Koja djela treba birati za lektiru, klasike ili moderne teen romane? Vođenu raspravu o tome u našoj školi održalo je šestero debatanata iz triju zagrebačkih gimnazija. Naime, Damjan i Mislav, učenici 8. gimnazije, naši bivši učenici, poniknuli su iz debatnoga kluba naše škole. Trenutačno su treći razred gimnazije i državni prvaci u debati.

Oni su nam u školi, na poticaj prof. M. Blažičko, organizirali prezentacijsku debatu o tezi da klasike na popisima lektire trebaju zamijeniti teen romani.

Žučljivo, zanimljivo, argumentirano i prema strogim pravilima debatirali su Lovro iz 2. gimnazije, Luka i Rina iz 15. gimnazije te Damjan, Mislav i Gabrijela iz 8. gimnazije, a moderator debate bio je student FER-a, voditelj debatnoga kluba u 10.gimnaziji.

Naši su učenici bez daha pratili debatu, uvidjeli da rasprava ovisi o argumentima, a ne osobnome stavu i uvjerili se da moraš čitati da bi mogao raspravljati.

A možemo zaključiti i da će dobar će čitač iz nečijeg komentara uvijek "iščitati" lošeg čitača, onoga koji ne čita. 

Prečice