Sadržaj

28. 4. 2020.

Obilježen Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige

Obilježen Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige

Krajem travnja nekoliko dana posvećeno je važnim temama: knjigama i čitanju.

Tako 22. travnja obilježavamo Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Datum 23. travnja proglašen je Svjetskim danom knjige 1995. god. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

U večernjim satima se na taj datum već 9. godinu za redom diljem Hrvatske organizira manifestacija poznata kao Noć knjige, kada se odvijaju brojna događanja u čast jedne od najvažnijih aktivnosti – čitanja.

I u našim virtualnim učionicama i knjižnici obilježili smo ove datume.

Osim što smo odigrali mnoštvo kvizova i igrica kojima su učenici mogli provjeriti svoje poznavanje književnih djela i na zabavan način naučiti ponešto novo, pomoću Zooma, prof. Kristina Čondić i knjižničarka Irena Šafarik su s učenicima petih razreda održale sat na temu „Knjige koje su mijenjale svijet“. Učenici su imali priliku ispričati kako su knjige koje su pročitali utjecale na njih i „promijenile“ ih na bilo koji način.

Izradili su i plakate – reklame za najutjecajnije knjige prema odabiru učenika.  

U četvrtak (23. 4. 2020,) održana je debata povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

U debati su sudjelovali učenici koji pohađaju izvannastavnu aktivnost „Debata“ zajedno s profesoricom N. Katulić i knjižničarkom I. Šafarik Župić.

Evo što učenici kažu o tome:

Debata „Mogu li knjige promijeniti svijet?“

Koristili smo aplikaciju Zoom koja nam je omogućila da se nakon dugo vremena vidimo i čujemo i malo je reći da smo bili uzbuđeni, sve nas je preplavio  hormon sreće.                                                                                                       

Raspravljalo se na tezu:  Mogu li knjige promijeniti svijet?                                                                           

Afirmacijska i negacijska grupa su se obje žestoko borile kako bi što bolje argumentirale svoju stranu.             

Za vrijeme debate se moglo čuti puno iznimno zanimljivih stavova, poslovica i činjenica vezanih uz tezu. Većina učenika slagala se  s izjavom da knjige mogu promijeniti svijet, a za one znatiželjne u nastavku vam ostavljamo popis knjiga koje su uistinu utjecale na svijet i njegovu povijest:

  • Biblija 
  • Kuran 
  • Tora
  • Ilijada i Odiseja 
  • Harry Potter
  • Mali princ

a bilo je i negativnih primjera koji su loše utjecali na događanja. 

Pri završetku debate svi smo zajedno zaključili da smo malo izašli iz forme, no sve ćemo mi to nadoknaditi čim se vratimo u školske klupe .

 

Frida F., 6. a

Prečice