Sadržaj

19. 11. 2020.

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, koji se ove godine, 18. studenog, po prvi put obilježava kao neradni dan i državni praznik, prethodnih dana podsjetili smo se na tragične događaje koji su se odvijali u našoj domovini prije 29 godina.

Učenici su se upoznali sa stradanjima hrvatskih vojnika, civila i djece tih teških dana kroz simbole koji nas podsjećaju na borbu za hrvatsku slobodu i neovisnost: vukovarski vodotoranj, plavi kaputić koji je nosila djevojčica Željka Jurić izlazeći u koloni iz razrušenog Vukovara, priče i pjesme koje su ostale podsjetnici na Domovinski rat.

Na dan 17. studenog, zajedno sa svojim učiteljima, obukli smo se u odjeću plave boje koja je simbolizirala Željkin „plavi kaputić“,  kako bismo izrazili solidarnost s ljudima koji su morali napustiti svoje domove  u Vukovaru. Učenici su upoznati s pričom o plavom kaputiću, a njegova posuđena vjerna replika koju je sašila Udruga Kamensko izložena je u holu škole. Učenici su svojim donacijom jedne ili više kuna pripomogli kupnji takvog plavog kaputića, a sredstvima od njegove kupnje pomaže se Udruga Kamensko i izgradnja muzeja „Kuća sjećanja“ u Vukovaru.

Također, u poslijepodnevnim satima, 17. studenog u dvorištu škole učenici i učitelji upalili su lampaše u spomen na žrtve Vukovara.

Podsjetili smo se koliko je važno poticati toleranciju, nenasilje i uvažavati jedni druge uz sve naše različitosti.

Pogledajte i prigodnu fotogaleriju paljenja lampaša, učeničkih radova kao i malu foto - izložbu radova na temu Vukovara našeg  3. c razreda.

Vukovar - 3. c

Prečice