Sadržaj

1. 3. 2022.

I Gubec nosi ružičasto

I Gubec nosi ružičasto

Ljubav, ljubaznost, povjerljivost, duhovitost, pružanje pomoći, zabava i još mnogo toga istaknuli su naši najmlađi o obilježjima dobrih prijateljskih odnosa. Oni malo stariji, učenici od 5. do 8. razreda borbu protiv vršnjačkog nasilja izrazili su putem izrade razrednog simbola ili osmišljavanjem razredne poslovice. “Ruganje nije lijepo, ali to ponekad ne vidimo jer razmišljamo slijepo”, navode učenici 7.c razrednog odjela, 8.b je prevenciji  vršnjačkog nasilja pristupio izrekom: “Ne iskazujte svoju “snagu” na slabijima”, a internacionalni MYP2 između mase kreativnih ideja odlučio se na izbor: “Sinking others down, doesn’t bring you up.”

Dan ružičastih majica obilježava se posljednje srijede u veljači, odnosno ove godine 23. veljače. Budući je se u tom periodu predviđen drugi dio zimskih praznika, obilježavanje Dana ružičastih majica u našoj školi prebačeno je za tjedan ranije, ali i za tjedan kasnije. Učiteljima i razrednicima, u tu svrhu, poslane su radionice koje su proveli na satu razredne zajednice. Cilj radionica je bio upoznati učenike s nastankom pokreta ružičastih majica, odnosno pozadinskom pričom te razmjerima koje je pokret zadobio na globalnoj razini.

Osim toga, u nižim razredima učenici su izrađivali ružičaste majice prijateljstva, čime se radilo na prepoznavanju i imenovanju obilježja dobrih prijateljskih odnosa sa svrhom promicanja pozitivne psihosocijalne klime unutar razreda. Viši razredi su se bavili definicijama i “licima” vršnjačkog nasilja, kao i čimbenicima koji ih štite, ali i predstavljaju rizik za bivanje žrtvom vršnjačkog nasilja te ih se nastojalo osvijestiti o posljedicama nasilja ne samo na fizičkoj razini, nego i na razini mentalnog zdravlja i sveopćeg funkcioniranja. Učenike se također nastojalo osvijestiti o važnosti prepoznavanja vršnjačkog nasilja i ohrabriti na traženje pomoći te uputiti na mogućnosti koje im stoje na raspolaganju.

U završnoj aktivnosti učenici 5. i 6. razreda izrađivali su simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja, a učenici 7. i 8. razreda su osmišljavali razrednu poslovicu. U izradi navedenih materijala učenici su još jednom iskazali domišljatost i kreativnost. Njihovi uradci su zajedno s edukativnim plakatom izloženi u prostorima škole. Simboli i poslovice obojali su školske zidove ružičastom bojom te ujedinili učenike u zajedničkom cilju borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Na taj način se i Matija Gubec odjenuo u ružičasto i iskazao zalaganje za prevenciju vršnjačkog nasilja.

Ivona Vrekalić, socijalna pedagoginja

Emocije moga kvarta

 

 

 

 

Prečice